Skip to content

26/08/2019 Nieuws

Total rust het 1.000ste tankstation uit met zonnepanelen

Zonnepanelen op Total stationsnetwerk 
Zonnepanelen op Total stationsnetwerk

Met de installatie bij het Palmeraie-station in Marrakesh (Marokko) heeft de Total Groep nu 1.000 van zijn tankstations in de markt met zonnepanelen uitgerust. Dit is een belangrijke stap in het project dat uiteindelijk tot doel heeft 5.000 stations van het Total netwerk uit te rusten met zonnepanelen. Verspreid over 57 landen, voornamelijk in Afrika en Europa. Meer dan 1/3 van het netwerk zal wereldwijd worden uitgerust met de effeciënte Total SunPower zonnepanelen. 

De opgewekte koolstofarme elektriciteit zal grotendeels door de stations zelf worden verbruikt of in sommige gevallen opnieuw aan het stroomnet worden teruggeleverd. Hierdoor wordt meer dan 50.000 ton extra CO2-uitstoot per jaar bespaard. 'Deze stations zijn onafhankelijker van het netwerk en tonen onze knowhow en expertise op het gebied van duurzame energie', legt Momar Nguer, President Marketing & Services uit.

Bij dit project zijn momenteel ongeveer 150 mensen in de hele groep betrokken: 'Een mooi voorbeeld van de One Total-dynamiek', zegt Frédéric Touffet, hoofd van Major Technical Projects, in Marketing & Services (M&S). Er worden diverse afdelingen bij betrokken:

  • Marketing & Services die de juiste sites en oplossingen identificeren.
  • Total Solar voor hun expertise in fotovoltaïsche projecten.
  • Total Global Procurement, die de filialen begeleidt bij het opzetten van raamcontracten en aanbestedingen.
  • Total Learning Solutions, die een op maat gemaakte gezondheids- en veiligheidstraining heeft ontwikkeld speciaal voor dit zonne-energieproject.

De lancering in 2016 zal de komende tijd worden versneld tot realisatie van ongeveer 1.000 stations per jaar die gemiddeld met 120 m2 aan zonnepanelen per station worden uitgerust.

Solarisatie binnen de Total Groep

Naast de solarisatie van deze 5.000 tankstations, solariseert de Total Groep enkele industriële sites en kantoren. Het totale vermogen van al deze zonne-energieprojecten zal 210 MWp zijn. Dit komt overeen met de elektriciteit die wordt verbruikt door een stad met 210.000 inwoners. Als onderdeel van dit programma heeft Total Solar zonnepanelen geïnstalleerd op een Total-smeermiddelfabriek in Singapore. Met een capaciteit van 1,2 MW integreert dit solarisatiesysteem de meest geavanceerde gezondheids- en veiligheidsnormen in de sector en zal het de extra CO2-uitstoot per jaar met ongeveer 520 ton verminderen en een overschot aan hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet van Singapore injecteren.

Koolstofarme elektriciteit

Total integreert klimaatverandering in haar strategie en loopt voor op nieuwe trends in de energiemarkt door een portfolio van koolstofarme bedrijven op te bouwen die naar verwachting 15 tot 20% van de omzet zullen vertegenwoordigen in 2040. Total's bruto koolstofarme energieopwekkingscapaciteit wereldwijd staat momenteel op bijna 7 gigawatt, waarvan 3 gigawatt uit hernieuwbare energiebronnen.

Met meer dan 40 jaar ervaring in zonne-energie, draagt Total actief bij aan de groei van zonne-energie over de hele wereld door energiecentrales te ontwerpen en te exploiteren en industriële en commerciële klanten te voorzien van zonne-energie die op hun eigen locatie wordt gegenereerd.